Ugrás a tartalomhoz

Tate Britain

A Tate Britain múzeumot Henry Tate – a híres gyűjtő és cukor-mágnás – alapította 1897-ben, amikor megvásárolta a Millbank-i épületet, mely korábban börtönként funkcionált. Henry Tate – kezdetben saját gyűjteményére alapozva – a brit művészet nemzeti galériáját kívánta létre hozni.

A múzeumot szinte azonnal Tate Gallery-ként emlegették, bár hivatalosan csak 1932-től viseli ezt a nevet. A gyűjtemény rövidesen nemzetközi műalkotásokat is befogadott, és hamar kinőtte az eredeti épületet, annak ellenére, hogy a környék más épületeit (pl. egy használaton kívüli katonai kórház épületeit) is elfoglalta. A megoldást a Tate hálózat létrehozása jelentette: 1988-ban a Tate Liverpool, 1993-ban a Tate St Ives, majd 2000-ben a Tate Modern jött létre. Az így bekövetkező „profiltisztítás” eredményeképpen kapta ez a páratlan gyűjtemény a mai nevét, és mivel már csak a brit művészetet mutatja be 1500-tól napjainkig, megvalósította alapítója eredeti álmát, a brit nemzeti galériát.

A gyűjtemény évenként megújuló, állandó kiállítása kronologikus elrendezésben mutatja be a brit művészetet a Tudor-kortól napjainkig, míg időszaki kiállításaival egy-egy időszak, művész vagy téma mélyebb megismerését teszi lehetővé. A teljes Tate-gyűjtemény elérhető online is.

Láthatod itt az angol festészet atyjának is nevezett William Hogarth munkáit, a XVIII. század nagy portréfestőinek Gainsboroughnak és Reynoldsnak, valamint az állatokat festő George Stubbsnak a műveit. A múzeum különleges figyelmet szentel a romantikus korszak három kiemelkedő egyénisége, Blake, Constable és Turner művészetének. Az egyedülálló Turner-gyűjtemény – melyet a Clore Gallerynek nevezett részben láthatsz – mintegy 300 festményből és sok ezer akvarellből áll. A XIX. századot a Preraffaelita Testvériség (Pre-Raphaelite Brotherhood) művészei képviselik, akik példaképe a Raffaello előtti olasz festészet, a természethűség volt. A XX. század művészei közül Stanley Spencer, Henry Moore, Barbara Hepworth, Francis Bacon és a Fiatal Brit Művészek (Young British Artists - YBAs) munkáit láthatod. A kortárs művészet a „Művészet Most” program keretében, illetve az évenkénti Turner-díj kiállításon ismerhető meg.

Cím: Millbank, London SW1P 4RG
Telefon: +44 20 7887 8888

Nyitvatartás:

Naponta 10.00-18.00 között (utolsó belépés: 17.15), de minden hónap első péntekén 22.00 óráig tart nyitva.

Zárva: december 24-26.

Idegenvezetés:

Különböző idegenvezetett túrák között választhatsz. Ingyenes egyórás túrák indulnak a Rotunda Információs Pulttól

Keddtől péntekig:

  • 11.00: Legnevezetesebb látnivalók
  • 12.00: Legnevezetesebb látnivalók
  • 14.00: Turner és a Romantikusok
  • 15.00: Legnevezetesebb látnivalók

Szombaton és vasárnap:

  • 12.00 és 15.00 Legnevezetesebb látnivalók
Akadálymentesítettség:

Mozgáskorlátozottaknak bejárható.


Belépőjegy:

Ingyenesen látogatható

London Pass kedvezmény:

  • Speciális ajánlat

A London Pass birtokosai ingyenesen – bár visszatérített letét ellenében – vehetik igénybe az audio-túrát. Tudj meg többet a London Pass-ról...

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.5 (4 voks)

A környék térképe

Közeli állomások