Ugrás a tartalomhoz

Bővítik a Tate Modern Múzeumot

A svájci Herzog & de Meuron bemutatta az egykori erőműből általuk hat éve átalakított londoni Tate Modern múzeum bővítésének terveit. A 215 millió fontos Temze-parti beruházás 7000 m2-rel növeli majd a múzeum alapterületét.

Az intézmény így új bejáratot kap és egy kis piazza is létesül az évi 4 millió látogató számára. Tíz emeleten tíz új galériatér épül, míg az egykori olajtartályok helyén a felszín alatt előadóterem létesül.

Az épület a tervek szerint 2012-re, a londoni olimpia idejére készülhet el. A Tate Modern-et befogadó egykori erőmű klasszikus, nyugodt kompozíciójával ellentétben a Tate Modern 2, bár tervezőik ugyanazok, aszimmetrikus és vidám „cikk-cakk piramis”. Herzog és de Meuron maguk is elmondták, hogy ezúttal a játékosságnak szeretnének teret engedni.

Meglehetősen rendkívüli, hogy egy múzeumot annak elkészülte után ilyen hamar bővítenek. Az ok a múzeumok történetében példátlan látogatószám: az elmúlt évben több mint négymillió látogató kereste fel a Tate Modernt. Ezzel lekörözte a „nagy vetélytársnak” számító párizsi Pompidou Központot, amelyet „csak” két és fél millióan keresték fel ugyanezen időszakban. 2000-es megnyitása óta összesen huszonötmillió látogatójuk volt.