Ugrás a tartalomhoz

Gherkin (30. St. Mary Axe) (Az Uborka)

30 St. Mary Axe jellegzetes sziluettje London több pontjáról látszik, így északról már az M11-es útról, míg nyugatról a Windsor Great Parkban található III. György szobortól. Az épület London pénzügyi központjában, a Cityben áll. 180 méteres magasságával a belváros második legmagasabb épülete a Tower 42 után, míg egész London területén a hatodik legmagasabb.

Az épületnek beceneve is van: Az Uborka (The Gherkin). Fallikus jellege miatt más elnevezések - mint pl. Erotikus uborka, Kristály fallosz - is ismert.

Az épület a korábbi Balti Tőzsde (Baltic Exchange) helyén áll, amelyet 1992. április 10-én a közelben felrobbantott IRA bomba súlyosan megrongált. A jelenlegi épületet - mely 2001-2004 között épült - a Pritzker-díjas Lord Foster tervezte.

Felépülését követően az épület több díjat nyert el, így pl. 2005-ben a világ legnagyobb építész cégei az épületet a világ legcsodálatosabb új épületének szavazták meg. Tény, hogy formája élesen különbözik a hagyományos londoni épületektől.

A látszat ellenére az épületben csupán egyetlen hajlított üveg felület van, az épület legtetején. (Miután 2005. április 18-án egy üvegpanel zuhant le az épületről, mérnökök mind a 744 üvegtáblát átvizsgálták.) Gyakori kérdés, hogy hogyan tisztítják a 24.000 négyzetméteres ablakfelületet. Nos: az ablakokat a 35. emeletig két, hagyományos külső ablakmosó állványról tisztítják, a felsőbb emeleteket pedig hidraulikus emelőkosárból.

Az épületben 16 nagyteljesítményű gyorslift működik, amellyel egyidőben 378 ember utazhat. Lépcsőházaiban 1037 lépcső vezet a magasban, ami háromszor annyi, mint amennyin a Monument tetejére juthatunk.

Az épületben energiatakarékos megoldásokat használtak, így a hasonló toronyházakhoz képest feleannyi energiával működik. Tetején, a 40. emeleten a bérlők és vendégeik számára egy bár található, ahonnan 360°-os kilátás nyílik Londonra. A 39. emeleten étterem, a 38. emeleten pedig magán ebédlők működnek, melyek akár esküvőre is kibérelhetőek.

Az épület fő tulajdonosa a Swiss Re (elfoglalja a 2-15. emeletet), amely egy óriás viszontbiztosító társaság. A felsőbb emeleteken különböző cégek irodái találhatóak. Az épületnek csupán a földszinten található plaza része nyitott a nagyközönség számára.

Telefon: +44 20 7071 5009

Nyitvatartás:
Nincs információ róla.
Idegenvezetés:

Az épületnek csupán a földszinten található plaza része nyitott a nagyközönség számára.

Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 26. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4 (11 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Fallosz? Uborka?

Hiszen ez egy óriási faberge tojás!!!! Valamit benéztek a brittek :)