Ugrás a tartalomhoz

A kulcsok-ceremóniája a Towerben

A kulcsok-ceremóniája (Ceremony of the Keys) a londoni Tower bezárásának ünnepélyes, és 700 évre visszatekintő ceremóniája. Soha, egyetlen nap sem múlt el ezen rituálé nélkül 1340 óta! Komoly dolognak kell ahhoz történnie, hogy a ceremóniát megzavarja.

Ilyen történt a második világháború idején, amikor az esti órákban légiriadó volt, és pont akkor hullott néhány gyújtóbomba a régi viktoriánus őrszobára, amikor a menet a Bloody Tower bolthajtása alatt haladt át. A sokk és a zaj feldöntötte ugyan a menet tagjait, de felálltak, leporolták ruhájukat és folytatták.

A Tower őrzi azt a levelet, amelyben a testőrkapitány VI. György király bocsánatát kéri a ceremónia késedelméért, és a király válaszát, mely szerint eltekint a büntetéstől, hiszen a késedelmet ellenséges támadás okozta...

Az erőd bezárásának fontossága ma sem hanyagolható el, mert bár az uralkodó már nem itt lakik, de - sok más érték mellett - itt van a királyi koronaékszerek őrzésének helye.

A ceremónia

Maga a ceremónia rítusa többé-kevésbé változatlan a XIV. század óta:

Este pontosan 7 perccel 10 óra előtt a Yeoman Warder-ek vezetője kilép a Byward Tower-ből hosszú, piros kabátjában és tudorkori kalapjában. Egyik kezében gyertyás lámpást, másikban a Tower kulcsait tatja. Ünnepélyesen végigmegy Water Lane-en a Traitor's Gate-hez (Árulók kapuja), ahol találkozik a Tower testőreiből, a Tower of London Guard-ból alakult katonai egységgel. A Warder egyiküknek átadja a lámpást, majd sorra bezárják a Tower külső kapuit. Útjuk során minden őrszem tiszteleg a királynő kulcsai előtt. A Middle és Byward Tornyok nagy tölgyfa ajtajait visszafelé vezető útjukon zárják be. Eközben, a Water Lane-nél a csapatot megállítja egy őrszem, és az alábbi - az osztrák-magyar közös hadsereg nyelvemlékein edzett magyar fülnek oly ismerősen hangzó parancsszóval kezdődő - párbeszédre kerül sor:

– Halt! Who comes there? (Állj! Ki jár itt?)

– The keys. (A kulcsok.)

– Whose keys?(Kinek a kulcsai?)

– Queen Elizabeth's keys. (Erzsébet királyné kulcsai. - Természetesen itt a mindenkori uralkodó neve hangzik el.)

– Pass Queen Elizabeth's Keys. All's well. (Mehet. Minden rendben.)

Ezt követően a csapat folytatja útját a Bloody Tower boltíve alatt, majd megáll a Broadwalk Steps aljánál, ahol a testőrség felsorakozott. A lépcsők tetején a parancsnok vezényletére a testőrök fegyvereikkel tisztelegnek, a Yeoman Warder-ek vezetője pedig két lépést előre lép, leveszi kalapját és magasba emelve azt így köszön el:

– God preserve Queen Elizabeth. (Isten óvja Erzsébet királynőt!)

– Őrség: Amen!

Ezután a kulcsokat - pontban 10 órakor - a Queen's House-ban helyezi biztonságba, mialatt a takarodó kürtjele elhangzik.

Ha szeretnéd megnézni

A kulcs-ceremónia ugyan ingyen megtekinthető, de figyelemmel arra, hogy igen nagy az érdeklődés és egy nap csak korlátozott számú látogató lehet a ceremóniának tanúja - a helyeket előre le kell foglalni.

A foglalás kizárólag levélben, két hónappal a tervezett látogatás előtt történhet. (Tehát sem e-mailen, sem telefonon nem fogadják el. Ha július és augusztus hónapokban akarod megtekinteni, a foglalásra 3 hónappal előbb kell sort keríteni!) A levélben fel kell tüntetni a nevet, és legalább két lehetséges időpontot. Felbélyegzett, megcímzett válaszboríték is csatolandó. (Figyelem: nem brit bélyeget nem fogadnak el!) A cím:

Ceremony of the Keys Office
Tower of London
LONDON, EC3N 4AB
Great Britain

A látogatókat pontosan 21.30-kor kísérettel engedik be a Towerba. Elkésni tilos! A látogatókat a ceremónia után, 22.05-kor kísérik ki a Towerből. Fényképezni a ceremónián tilos!