Ugrás a tartalomhoz

Tower of London

London egyik jelképe és az egyik leginkább látogatott túrista-attrakciója a londoni Tower középkori épületegyüttese a Temze partján. A folyótól a Towert a Tower Wharf nevű, ingyenesen látogatható sétány választja el. Innen csodálatos kilátás nyílik a Temzére, a Tower Bridge-re, a túlparti városházára és a HMS Belfast nevű múzeumhajóra egyaránt.

A Tower az évszázadok során a legkülönbözőbb célokra szolgált: volt királyi palota és várkastély, kincstár és börtön, állatkert és csillagvizsgáló. Ugyan I. Jakab uralkodásától kezdve falai között nem lakott uralkodó, de a britek által oly annyira kedvelt hagyományok egyike értelmében a koronázása előtti éjszakát az uralkodónak a Towerben kell töltenie. Jelenleg a Tower a világ egyik legnagyobb túrista attrakciója, a Világörökség része, melyet évente több, mint kétmillió ember látogat meg. Itt őrzik a brit koronaékszereket, valamint egy gazdag fegyvergyűjteményt.

A szomszédos híd ugyan szintén a Tower nevet viseli, de korban jóval később, 1894-ben épült, és a nevén kívül semmilyen kapcsolatban nem áll az erőddel.

Mit nézz meg, ha a Towerre csupán 1 órád van?

Ki ne hagyd a Királyi ékszereket! (20 perc)

III. Henrik 1303-ban rendelte el, hogy a királyi ékszereket a Towerben őrizzék. A polgári forradalom idején valamennyi koronaékszert áruba bocsátották, szétdarabolták, kövenként árverezték el. II. Károly koronázási szertartásához megcsináltatták az eredeti regáliák pontos másolatait, majd apránként a többi hiányzó darabot is.

1671-ben Thomas Blood kapitány megpróbálta a koronaékszereket elrabolni. Az ékszereket 1967-ig a Wakefield-Towerben őrizték, fegyveres őrökkel. A második világháború alatt állítólag a Sun Life Insurance biztosító cég alagsorában őrizték őket a kanadai Montrealban, a Bank of England aranytartalékával együtt. Más híresztelések szerint viszont a Windsori kastély tornyában vagy az Egyesült Államokbeli Fort Knoxban voltak letétbe helyezve. Jelenleg a Jewel House a Waterloo Block-ban található, melyet a királynő 1994-ben nyitott meg.

A koronaékszerek közül a legértékesebb Viktória királynő koronája, mely 1838-ban készült. A korona csúcsán a világ második legnagyobb afrikai gyémántja látható. A legnagyobb afrikai gyémánt, a Star of Africa a máltai keresztben végződő jogaron tündököl. A híres Koh-i Noor gyémánt az anyakirálynő koronáját ékesíti, mely a babona szerint a férfiakra bajt hoz, csakis nők viselhetik...

Nézd meg a Fehér-tornyot, amelyben királyi fegyver-gyűjtemény található! (20 perc)

A White Tower a Tower legrégibb épülete, melyet még 1078-ban kezdett építtetni Hódító Vilmos. Az építkezés megszervezésével megbízott rochesteri püspök, Gundulph Franciországból hozatott az építkezéshez köveket.

A fegyvergyűjtemény alapját VIII. Henrik vetette meg, utódai gazdagították, így érdekes keresztmetszetét adja az európai fegyverzet fejlődésének a középkortól az első világháborúig.

Sétálj végig a Középkori-palota termein! (20 perc)

A 2006-ban felújított kiállítás bemutatja, hogyan nézett ki a középkori királyi udvar III. Henrik és I. Edward korában. Berendezett szobákban korabeli székeket, ládákat, ágyat, kézi szövésű függönyöket és fali szőnyegeket láthatunk. Ezen felül illat és hangeffektusok segítenek felidézni a középkori hangulatot.

Mit nézz meg, ha 2 órád van?

Az előzőeken kívül:

Csatlakozz a híres Yeoman Warder-ek (azaz Beefeater-ek) által vezetett túrához, és hallgassd meg a Tower múltjának érdekes történeteit! (60 perc)

Az őrök, akiket Yeomen Warder-nek, vagy Beefeater-nek, marhahúsevőknek neveznek, egyben idegenvezetők is és maguk is turistalátványosságnak számítanak. Az őrök minden este végrehajtják a Kulcsok Szertartását és a tornyot bezárják éjszakára.

Nézd meg a Tower legendás hollóit a White Tower mellett! (10 perc)

Évszázadok óta laknak hollók a Towerban, de az, hogy pontosan mióta, már feledésbe merült. II. Károly ugyan szerette volna e "piszkos" madarakat eltávolítani a Towerből, de végül tervétől a híres legenda miatt - miszerint, ha a hollók elhagyják a Towert, elpusztul a Tower és a monarchia - végül elállt. A legendát némileg gyengítheti az a tény, hogy 1946-ban átmenetileg nem éltek hollók a Towerban... Jelenleg a hollók szárnyát viszont - távozásuk megakadályozása érdekében - megkurtítják... 2006-ban a madárinfluenza miatt a hollókat néhány hónapra fedett helyre zárták, de napjainkban ismét láthatóak.

Mit nézz meg, ha 3 órád van?

Az előzőeken kívül:

Ismerd meg a Tower történetét a South Lawn területén tartott kosztümös jelenet útján! (15 perc)

Döntsd el, ki ölte meg a kis hercegeket a Véres-toronyban (Bloody Tower)! (15 perc)

Itt gyilkoltatta meg 1483-ban III. Richard unokaöccseit, a trónörökös Edwardot és öccsét, hogy ő lehessen a király. A bérgyilkosok által meggyilkolt kis hercegek földi maradványait csak 200 évvel később, egy tatarozás során találták meg egy szűk csigalépcső alá rejtve. II. Károly parancsára a Westminster apátságban, VII. Henrik kápolnájában temették el őket.

Tanulmányozd a híres rabok által a falra vésett üzeneteket a Beauchamp Towerben (10 perc)

A háromemeletes tornyot III. Henrik építette börtön céljára, nevét is egyik első foglyáról, az 1397-ben bebörtönzött Thomas Beauchamp-ról kapta. A kőfalakon, üveg alatt láthatjuk a foglyok fal-iratait, rajzait. Így pl. Guildford Dudley-ét, aki egyetlen szót vésett a falra: „IANE". Jane nem volt más, mint felesége, Jane Grey, a szerencsétlen sorsú, a Towerben kivégzett királynő. De láthatjuk az 1941. május 14-től 20-ig itt raboskodó Rudolf Hess falba karcolt autogramját is.

Látogass el az Árulók kapujához (Traitors' Gate), ahol vízi úton, e kapun át szállították az árulókat (pl. Thomas More-t, Thomas Cromwell-t, I. Erzsébetet) a Towerbe. (5 perc)

Vegyél részt a Tower rabjai (Prisoners of the Tower) nevű audio túrán!

Látogass el a vesztőhelyre (Scaffold Site), ahol a Tower legfontosabb rabjait (így három királynét: 1536-ban VIII. Henrik második feleségét, Boleyn Annát, majd 1542-ben ötödik feleségét, Katharina Howardot), illetve 1554-ben Jane Grey királynőt kivégezték!) (10 perc)

Nézd meg a Lower Wakefield Tower kínzóeszközeit! (10 perc)

Cím: The Tower of London, London EC3N 4AB
Telefon: +44 84 4482 7777

Nyitvatartás:

Nyári nyitvatartás (március 1. -október 31.):

Keddtől szombatig: 9.00-17.30
Vasárnap - hétfő: 10.00-17.30

Téli nyitvatartás (november 1. - február 28.):

Keddtől szombatig: 9.00-16.30
Vasárnap - hétfő: 10.00-16.30

Utolsó belépés fél órával a zárás előtt.

Zárva tart: december 24-26. és január 1.

Idegenvezetés:

Többféle idegenvezetett túra között választhatsz. Pl.:

  • Tales of the Tower (a Tower meséi) című audio túra – minden világnyelven – végigkalauzol a Toweren és megismertet néhány híres „vendégével”.
  • 30 percenként a főbejárattól indulnak a híres Beefeaterek által vezetett egyórás túrák.
  • Naponta háromszor (10.45., 12.45 és 14.15) indulnak a White Tower túrák, amelyeken résztvevők bejárják a Chapel Royal of St John-t (Szt. János királyi kápolnáját) és megismerik VIII. Henrik híres asszonyait.
Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel bejárható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £19.80
  • Kedvezményes belépő: £17.05 (60 év felettieknek, diákoknak és fogyatékkal élőknek)
  • Gyermek belépő: £10.45 (5-16 év között. 5 éves kor alatt ingyenes)

London Pass kedvezmény:

£19.80 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés
  • Sorbanállás nélküli belépés
  • Speciális ajánlat

A London Pass birtokosai 20% kedvezményt kapnak a New Armouries Café-ban, és olcsóbban vehetik igénybe az audio túrát. Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4 (35 voks)

A környék térképe

Közeli állomások