Ugrás a tartalomhoz

A Tower of London története

A Tower története 1078-ban kezdődött, amikor Hódító Vilmos (1066-1087) a városfalat erősítendő megbízta a rochesteri püspököt, Gundulphot, hogy felépítse a Fehér Torony a Temze partján. A király szándéka kettős volt: mint normann hódító egyaránt tartott az ellenséges helybéliektől és az esetleges más külső támadóktól is...

Az ezt követő évszázadokban szinte valamennyi uralkodó "hozzányúlt" az erődhöz. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb az volt, hogy a 12. században Oroszlánszívű Richárd (1189-1199) fallal és vizesárokkal vette körül a Fehér Tornyot.

Valószínűleg Földnélküli János (1199-1216) volt az első király, aki oroszlánokat és más egzotikus állatokat tartott a Towerban, amelyeket talán az I. Henrik által, 1125-ben alapított Oxford melletti állatkertből hozhattak ide.

A kilenc évesen trónra került III. Henrik (1216-1272) megerősítette a külső falakat és a vizesárkot holland technikával alakíttatta át. Hogy a Towerből indulhasson sétahajókázni, csatornát építtetett a Temzétől és kialakíttatta a Vízi kaput (Water Gate-et), melyet bástyatoronnyal is megerősített. 1235-ben III. Henrik három leopárdot (vagy oroszlánt?) kapott esküvői ajándékként II. Frigyes német-római császártól. A vadállatokat 1264-ben az ezután csak Oroszlán-toronynak (Lion Tower) nevezett toronyba költöztették. (Az utolsó állatokat 1835-ben költöztették el innen, majd röviddel ezután lebontották az Oroszlán-tornyot is, de az Oroszlán-kapu megmaradt.)

1275 és 1285 között I. Edward (1272-1307) 21.000 fontot költött egy újabb védelmi vonal, új árok-rendszer kiépítésére. Ezzel a Tower a korabeli Anglia legnagyobb és legerősebb várkastélyává vált. Annak ellenére, hogy költséges munkával kényelmes királyi szállássá tette, ő maga csak ritkán tartózkodott a Towerban. Inkább a hivatalos iratok és értékek biztos tárolására, valamint börtöncélokra használta.

Az ezt követő évszázadokban szinte valamennyi király végzett a Toweren kisebb-nagyobb átalakítást. Amellett, hogy királyi rezidencia volt, a Tower neve elsősorban börtönével forrt egybe. Az angol történelem egésze kirajzolódik, ha végigtekintünk híres rabjain. Nem egy rab élete fejeződött be a vár falai között. Míg a szegényebb bűnözőket a Toweren kívüli, nyilvános vesztőhelyek egyikén végezték ki, addig a magasabb rangú elítélteket, főképp a nőket, a Toweren belül, a nyilvánosság kizárásával fejezték le, és a közeli St. Peter ad Vincula kápolnában temették el. Ilyen véget ért William Hastings (1483), Boleyn Anna (1536), Margaret Pole, Salisbury grófnője (1541), Catherine Howard (1542), Jane Boleyn Rochford vikomtja (1542), Jane Grey (1554), Robert Devereux, Essex grófja (1601).

A legenda szerint az 1536-ban lefejezett Boleyn Anna királyné néha a torony körül sétál, hóna alatt a levágott fejével...

A XIX. században a Tower gyakorlati funkcióját fokozatosan elvesztette: elköltözött innen a királyi pénzverde (1812.), az egzotikus vadállatok (1830-as években), majd a Board of Ordnance, a tüzérség főhadiszállása (1855.) és végül az állami levéltár, a Record Office (1858.) is. Ezzel ellentétben fokozatosan erősödött turisztikai vonzereje. Megnőtt az igény arra, hogy úgy állítsák helyre, ahogy az a középkorban kinézhetett. Viktória királynő Anthony Salvin építészt bízta meg azzal, hogy a Towert úgy újítsa fel, hogy az középkori hangulatot árasszon. Ő volt az, aki Beauchamp Towerban a nagyközönség számára is megtekinthetővé tette a régi foglyok fal-iratait. De az ő nevéhez fűződik a Só-torony (Salt Tower) felújítása és a Wakefiled Tower alkalmassá tétele a királyi koronaékszerek őrzésére. Viktória királynő uralkodásának utolsó éveiben már több mint félmillió ember látogatott el ide évente!

Ennek ellenére alkalmanként még börtönként is használták, még a két világháború alatt is. Az I. világháborúban 11 német kémet, így Franz Buschmannt lőtték itt főbe. Az utolsó személy, akit itt (1941. augusztus 15-én) kivégeztek, Josef Jakobs német kém volt. A Towert a második világháború idején komoly bombatámadás érte, a várárokban pedig kiskertekben zöldséget termesztettek.

Bár több király és királynő élt a Towerban, igazán sosem vált a legfőbb királyi rezidenciáva. A Westminster palotában például sokkal fényűzőbb termeket találhatunk. Noha a királyi család már nem lakik itt, a Tower hivatalosan királyi rezidencia maradt, így állandó őrsége van - ugyanaz az egység, amely a királynő testőrségét is adja a Buckingham Palace-nál.

1974-ben a Fehér toronynál történt bombarobbanás egy halálesetet és 41 személy sebesülését okozta. A robbantásért senki nem vállalta a felelősséget, de a rendőrség az IRA-t gyanúsította.