Ugrás a tartalomhoz

Trooping the Colour

A „Trooping the Colour” színpompás rendezvényére minden júniusban három alkalommal kerül sor. Az „igazi”-t az uralkodó hivatalos születésnapján láthatod, amely mindig egy június szombatra esik.

Valójában II. Erzsébet igazi születésnapja április 21-én van, de ekkor még túl szeszélyes az időjárás az ilyen látványos felvonuláshoz. A nyári „hivatalos királyi születésnap”-ot nem II. Erzsébet, hanem VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás pedig azóta is megmaradt.

A másik két „Trooping the Colour" a hivatalos születésnapot egy, illetve két héttel megelőző szombatra esik. A vezérőrnagyi, illetve ezredesi szemle mintegy főpróbául szolgál az uralkodó születésnapja előtt.

A Trooping the Colour ceremóniája II. Károly király idejéig - vagyis a XVII. századig - nyúlik vissza, és annak a régi katonai szokásnak az ünnepélyes felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt. Ennek két oka volt: a fennköltebb az, hogy a katonák jobban átérezzék azon zászló fontosságát, mely az alakulat lelke, és amelyet a legnagyobb megbecsülés illet. Ezzel érhető el, hogy a csatában a zászlót kövessék, megóvásáért önmagukat feláldozzák.

A ceremónia másik oka gyakorlatiasabb: naponta látva a zászlót, még a legegyszerűbb katona a csata legnagyobb zűrzavarában, a füstön át is könnyen felismerte, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekeznie.

A parádé 1805-től kezdődően kapcsolódott össze az uralkodói születésnapi ünnepséggel.

Az uralkodó és a gyalogság vörös egyenruhájában, fekete medvebőr kucsmájában díszelgő férje, a 86 éves Fülöp edinburgh-i herceg hintóban hajtat végig a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához.

II. Erzsébet királynő egészen 1986-ig, azaz 36 alkalommal hagyományosan lóháton, dámanyeregben ülve tette meg a palota és a gárdisták laktanyája közötti egy mérföldet, a következő évben azonban az 1969. óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult az aktív szolgálattól, és azóta a királynő minden évben hintón hajtat végig a Mallon.

Tavaly a királyi házaspárt lóháton követte két legidősebb gyermekük, Károly trónörökös és Anna hercegnő.

A királynő a hatalmas St James's Park melletti Királyi Lovas Testőrség laktanyájának nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadja 1100 katonája tisztelgését. A parádé nagyságát jelzi, hogy alatta mintegy 113 parancsszó hangzik el, 200 lovast láthatsz és 400 katonazenész játszik egyszerre.

Tavaly a skót Coldstream Guards 7. századának jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatta a felvonult díszegységnek és a hadsereg főparancsnokának, vagyis az uralkodónak.

Hozzászólások

Kérdésem lenne: a Trooping the Colourt csak jeggyel lehet megnézni? Ha lekéstem a vásárlást, akkor semmi esély arra,h bármit is lássak? Hátha itt vannak szakértők..:) Köszi!