Ugrás a tartalomhoz

Elutazás Londonba

Címkék: Útikalauz
British Airways járat Ferihegyen

London elég távol van már ahhoz, hogy igazából csak a repülő jöhessen szóba az odautazásra. Ráadásul számtalan légitársaság közlekedtet járatot Budapest és London között. Ezek között több fapados légitársaság is található, bár az elmúlt évek öldöklő versenye miatt a SkyEurope diszkont légitársaság már kiszállt a versenyből és nem régen a Malév is csődbe ment.

Jelenleg az alábbi légitársaságok indítanak Budapest Ferihegyről járatot Londonba:

Országhatárhoz közel lakóknak még más közeli, külföldi repülőteret is érdemes megfontolni pl.: Bécs, Pozsony, Grác, Zágráb, Temesvár. (Kassa sajnos ugrott a SkyEurope megszünésével.)

Ha igazán olcsón akarsz kijutni, akkor valamelyik fapados légitársaságot kell választanod, de az olcsóság csak akkor igaz, ha időben előre megveszed a jegyed. Természetesen a fapadosok mellett döntésnél azt is mérlegelned kell, hogy ezek a járatok a távoli (kb. 50 km-re lévő) repülőtereket használják, ahonnan a belvárosba jutáshoz legalább egy órával számolnod kell.

Heathrow-ra - London első számú repülőterére -, csak a British Airways indít járatokat. A Heathrow repülőtérről villámgyorsan bejuthatsz a belvárosba a Heathrow Express-szel.

A City-től alig 5 km-re lévő London City Airport a városhoz legközelebbi repülőtér, de ide vagy magángéppel kell érkezned, vagy máshonnan indulni, mert Budapestről nem indul egyetlen menetrend szerinti járat sem ide.

Utazás távolsági busszal

Akik már próbálták, azok mind azt modják, hogy erre csak egyszer adod a fejed. Persze, ha regeteg a pakkod vagy ólom súlyú, az más kérdés... A buszos út 25-26 órán át tartó utazást jelent (esetleg még egy átszállással is megspékelve), 4 óránkénti rövid megállókkal.

Budapestről Londonba utazáshoz két busztársaságot javaslunk, egyik a Volánbusz, mint az Eurolines szövetség tagja, a másik a Student Agency nevű cseh társaság.

A Volánbusz minden második napon (hétfő-szerda-péntek-vasárnap), a Student Agency pénteken és szombaton indít járatot Budapestről Londonba. Bármelyiket is választod, a buszok a Victoria Coach Station-höz érkeznek.

Bővebb felvilágosítást a Volánbusz és a Student Agency honlapján találsz.

Utazás vonattal

Bár nyugat Európában egyre jobban teret nyer a szupergyors vonatok hálózata, amely már esetleg versenyt támaszthat a légi utazásnak (elsődlegesen a környezettudatos emberek számára), de addig még sok repülő megfordul Budapest és London között, mire ez a vasúthálózat eléri fővárosunkat...

Jelenleg csak többszöri átszállással tudsz Londonba utazni vonattal. Ha mégis erre adod a fejed, akkor te valószínűleg vasút mániás vagy. Ebben az esetben mindenképpen ajánlom, hogy az utazás utolsó szakaszát a La Manche csatorna alatt átsüvítő Eurostar-ral tedd meg.

Hozzászólások

Szia Seci!
Ha a Kingston iskolához közel van a szállásom, akkor melyik reptér van közelebb.
Köszi

Én úgy nézte, hogy ott benn van az árban az illeték, és személyeként egy 20k poggyász is, míg a WIZZ nél azért is pénzt kérnek.

Érdemes amúgy várni vagy előremeg kell venni? Mert most a malévnél is van akció ami február és márciust érinti és nagyon kedvezőek az árak.

A Swiss Air nem repül közvetlenül Londonba se Ferihegyről, se más Magyarországhoz közeli reptérről. Ráadásul akár Budapestről, akár Bécsből indulsz, csak egy zürichi vagy genfi átszállással repülhetsz Londonba velük. Nem néztem meg az aktuális áraikat, de szerintem már csak a reptéri illetékek miatt sem lehet árban versenyképes egy fapados céljárattal.

Szeretném felhívni a figyelmet a SWISS-légitársaságra, akiknek a gépei a City reptéren szállnak le, és nem drágább a turistaosztály mint a wizzer.

Fontos tanacs, hogy ha nem a belvarosban van valakinek a szallasa akkor jol gondolja meg, hogy melyik repterre meno jaratra vesz jegyet.

London Gatwick (LGW) es London Luton (LTN) a varos ket ellentetes pontjan van, es hogy legyen fogalmunk London mereterol a ket repter legvonalban 56 merfoldre (90 km!) van egymastol!

Azaz ha valaki Wembley-ben szerez olcso szallast, akkor Gatwickre erkezni azt jelenti, hogy amit a repjegyen sporolt annak esetlegesen 2-3-szorosat fogja a repterrol a szallasra utazassal elkolteni (az idorol nem is szolva)

Stansted meg LGW es LTN-nel is rosszabb londoni szemszogbol, viszont peldaul egy cambridge-i kiruccanashoz idealis leszallohely lehet.