Ugrás a tartalomhoz

Utazás londoni taxival

Címkék: Közlekedés
Black Cab

Ki ne ismerné a jellegzetes fekete londoni taxikat, amik közül mapaság már egyre több színes vagy reklámot hordoz. Közismert nevük a „Black Cab”. Ezek a taxik speciális járművek, kifejezetten személyszállítás céljára készülnek, 5 utas és csomagjaik szállítására alkalmasak.

A járművek rendkívül kis fordulási sugárral rendelkeznek, így könnyen manővereznek szűk utcákon is.

Londonban csak ilyen járművekkel lehet hivatalosan (licensed) taxi szolgáltatást ellátni, szigorú vizsgát tett sofőrökkel. Jelenleg kb. 21.000 taxi rója London útjait.

Természetesen úgyan úgy, mint nálunk a taxikat leintheted az úton, vagy beszállhatsz a kijelölt taxi állomásokon, de akár házhoz is hívhatod.

Az alkalmazott tarifa attól függ, hogy nappal, éjjel vagy hétvége van, ezzel a tarifával számolódik a megtett út, a sebességet is figyelembe véve (mert ha 10.4 mph alá esik a sebesség, felárat számolnak).

Minimum díj £2.20, amelyhez még egyéb extrák is adódhatnak:

  • telefonos rendelés esetén akár plusz £2,
  • heathrow-i indulás és érkezés esetén plusz £2,
  • karácsony napjai alatt, utanként plusz £4,
  • bankártya használat esetén 10-15% kezelési költség,
  • ha takarításra szorul a kocsi miattad, akkor az plusz £40.

Nagy-London területén a taxiknak minden fuvart el kell vállalniuk, ami 12 mérföldön (20 mérföld, ha Heathrow repülőtérről indul), illetve egy órán belüli végcélba indul. Ha Nagy-London területén kívülre kéred a fuvart, akkor azt nem köteles elvállalni, de ha igen, akkor a fuvardíjat előre egyeztetni kell.

Az összes taxi kerekesszékkel is használható.

Hozzászólások

Nemrég készített egy felmérést a Hotels.com a világ nagyvárosainak taxiairól. Első helyezést a londoni érte el. Az 1400 választ adó utazó szerint a londoni taxik a legtisztábbak és legbiztonságosabbak, valamint a londoni taxisofőrök a legbarátságosabbak és ők ismerik a legjobban a városukat.

Ez nem is csoda hiszen egyedülálló módon ahhoz, hogy valaki Londonban taxis legyen, le kell tennie "a vizsgát" (The Knowledge) amit 3 éves tanulás előz meg!