Ugrás a tartalomhoz

Wellington Arch (Wellington-diadalív)

A Wellington Arch, valamint a közelben álló Marble Arch IV. György rendeletére készült az 1820-as években. A Wellington diadalív a britek Napóleon felett aratott győzelmének állít emléket. De azzal a céllal is készült, hogy a nyugati városrész és így a Buckingham palota – nyugat felőli – külső bejárata legyen.

A diadalív 1826 és 1830 között épült meg Decimus Burton tervei alapján, bár eredetileg tervezett külső díszítéséből sok nem valósult meg, mivel a király túlköltekezte magát a Buckingham palota ezidő alatt folyó felújítása során.

1846-ban a diadalív tetejére helyezték Wellington hercegének 8,5 méter magas, 40 tonnás lovasszobrát, amely a valaha készített leghatalmasabb lovasszobor volt. A bronz szobor anyagául a Waterloo-i ütközetben zsákmányolt ágyúk szolgáltak. A szobor felállítását Burton és hívei sikertelnül próbálták megakadályozni, mert szerintük a szobor a diadalívhez nem illő, aránytalan darab volt. A köznyelv el is nevezte „The Archduke”-nak.

Később – útszélesítési tervek miatt – a diadalívet 1882-83-ban áthelyezték jelenlegi helyére és mindeközben eltávolították az épület tetejéről a lovasszobrot, amelyet Wales hercege (a későbbi VII. Eduárd) javaslatára – a Londontól délre található – Aldershot városában állítottak fel újra. A lovasszobor helyére a ma is látható szoborcsoport került, amely a béke angyalát ábrázolja és amely a legnagyobb bronzszobor Európában.

A Wellington Arch belseje üreges és az emlékmű egészen 1992-ig helyet adott London második legkisebb rendőrőrszobájának (legkisebb a Trafalgar téren).

Ezután a diadalívet megnyitották a nagyközönség előtt és kiállításokat rendeztek be három emeleten keresztül. Az épület tetejéről kiviteles panoráma tárul a látogatók elé: csodálatos a kilátás a környező parkokra, valamint London sziluettjére.

Cím: Hyde Park Corner, London W1J 7JZ
Telefon: +44 20 7930 2726

Nyitvatartás:
Október végéig szerdától vasárnapig (Bank Holiday is) 10:00 és 17:00 óra között. Hétfőn, kedden zárva. Utolsó belépés zárás előtt fél órával.

Zárva tart: december 24-26. és január 1.

Idegenvezetés:

Minden hétfőn - előzetes bejelentkezés alapján - exkluzív vezetett csoportos túrát tartanak, beszélgetéssel és diavetítéssel, frissítőkkel színesítve.

Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.

Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £3.90
  • Kedvezményes belépő: £3.50
  • Gyermek belépő: £2.30

London Pass kedvezmény:

£3.90 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés

Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 3.5 (4 voks)

A környék térképe

Közeli állomások