Ugrás a tartalomhoz

Westminster Abbey (Westminster-apátság)

A Westminster-apátság különleges helyet foglal el a brit történelemben, hiszen amellett, hogy középkori építészeti szempontból egyedülálló mestermű, számolatlanul állít emléket a nemzet nagyjainak.

Az apátság Nagy-Britannia uralkodóinak koronázó temploma és számos királyi esemény színhelye. Ezen a helyen koronázták angol királlyá Hódító Vilmost 1066-ban és azóta valamennyi uralkodót, legutóbb 1953. június 2-án II. Erzsébetet.

Hitvalló Edward kápolnájában (Edward the Confessor's Chapel) található az ősi koronázó trónszék, amely I. Edward rendeletére 1300 táján készült el. Valamennyi angol királyt egyben Skócia királyává is koronázzák ezen a négy oroszlán hátán álló tölgyfa széken.

Az apátsági templom az uralkodók tradícionális temetkezési helye, itt nyugszik többek között I. Erzsébet, Hitvalló Edward, V. Henrik és VII. Henrik. Az apátság különleges síremlék-gyűjteménnyel bír, hiszen több, mint háromezer embert temettek el itt, köztük államférfiakat, tudósokat (Darwin, Livingstone, Newton), költőket (Tennyson, Dickens, Kipling) és zeneszerzőket (Händel).

A főhajó nyugati végében nyugszik az Ismeretlen Katona, akinek a testét Franciaországból hozták haza és 1920. november 11-én temették ide.

A Szt.György-kápolnában (St.George's Chapel) látható az I. világháborúban elesett egymillió brit katona emlékkápolnája. Itt találhatóak továbbá azok az albumok, amelyekben a II. világháború polgári áldozatainak nevei olvashatóak.

A Lady-kápolnát (Lady Chapel) VII. Henrik építtette az 1500-as évek elején. Leglátványosabb részei a legyezőboltos mennyezete, illetve a gazdagon faragott tölgyfa széksorok. A széksorok első sorában a Bath lovagrend lovagjai foglaltak helyet, a széktámlán a lovagok bronzcímerei láthatóak. Az oldalkápolnában áll a Királyi Légierő Kápolnája (Royal Air Force Chapel), amely a II. világháborúban elesett katonák emlékét őrzi.

Cím: Westminster Abbey, 20 Dean's Yard, London SW1P 3PA
Telefon: +44 20 7222 5152

Nyitvatartás:
Az apátság honlapján, naptári napra lebontva megtalálható a nyitvatartás. Általában: 9:30-15:30. Vasárnap a turisták előtt zárva.

Mivel az apátság működő templom, ezért a nyitvatartást korlátozhatják különböző egyházi események.

Idegenvezetés:

Audioguide magyar, angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz nyelven ingyenesen áll a látogatók rendelkezésére.

Az északi bejárattól rendszeresen indulnak kb. 90 perc időtartamú vezett túrák angol nyelven az alábbi időpontokban:

Nyáron: április-szeptember

  • hétfő-péntek: 10:00, 10:30, 11:00, 2:00, 2:30
  • szombat: 10:00, 10:30, 11:00

Télen: október-március

  • hétfő-péntek: 10:30, 11:00, 2:00, 2:30
  • szombat: 10:30, 11:00
Akadálymentesítettség:

Az apátság nagy része igen, de egyes részei nem járhatók kerekesszékkel.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £16.00
  • Kedvezményes belépő: £13.00 (diákok és 60 év felettieknek)
  • Gyermek belépő: £6.00 (11-18 éves diákoknak, 11 év alatt ingyenes)

London Pass kedvezmény:

£16 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés

Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2012. december 13. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.8 (46 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Nagyon szép, maga a Történelem ! Mindenkinek ajánlom egyszer látni kell !

Én is csak ajánlani tudom! Tényleg rá kell szánni pár órát, hogy az egészet körbejárd, de komolyan megéri! Főleg, hogy van magyar nyelvű audio guide:)

Lenyűgöző,monumentális építészeti remek,több órás elfoglaltság annak,aki meglátogatja.MAGYAR AUDIO GUIDE-DAl! Nem jut eszembe a magyar színész,aki végigkalauzol bennünket,de isteni,kellemes megnyugtató hangja van. Szerintem is a leglátványosabb építmény Londonban!

Szerintem mind közül ez a legszebb, leglátványosabb nevezetesség Londonban. Mindenképpen meg kell nézni! (és nem utolsó sorban egyedül itt találkoztam magyar nyelvű ingyenes audio guide-al)

Bármerre is jár az emberfia, a híres templomokat már csak "kötelességtudatból" is megnézi. A felületes, nem vallásos szemlélő számára az egyik templom olyan mint a másik, azonban a Westminster apátság egészen más! Számtalan emlékművével már-már nem is templom. Rendkívül érdekes, mindenképpen érdemes megnézni.