Ugrás a tartalomhoz

Westminster Cathedral (Westminster-székesegyház)

A Westminster-székesegyház – amit semmiképp ne keverjünk össze a Westminster Abbey-vel, azaz az apátsággal – az angol és walesi római katolikus közösség „anyatemploma”, Anglia és Wales legnagyobb római katolikus temploma. 1895-1903 között épült John Francis Bentley tervei alapján. Korai bizánci stílusával erősen különbözik London többi templomától.

Már a külseje is meghökkentő: a vörösesbarna téglaépületet 86 méteres, Szt. Edward-tornyával együtt fehér keresztcsíkozás díszíti.

A székesegyház belsejébe lépve szembetűnik, hogy belső díszítő elemként a legkülönbözőbb színű, erezetű és származási helyű – az utolsó számolás szerint 126-féle – márványt, valamint szép, ikonokra emlékeztető mozaikokat használtak fel.

A székesegyház oltára egyetlen, 24 mázsás gránittömb, mely felett nyolc, aranysárga ónixoszlopon álló, mozaikkal díszített baldachin áll. Az érseki trónszéket a római Lateráni Szt. János Bazilikában található pápai trón mintájára készítették. A székesegyház érdekessége még, hogy a márvány oszlopok gazdagon díszített, carrarai márvány oszlopfői között nem találunk két egyformát.

Cím: 42 Francis Street, London SW1P 1QW
Telefon: +44 20 7798 9055

Nyitvatartás:

A székesegyház röviddel az első mise előtt (hétfőtől péntekig 7.00, szombat-vasárnap 8.00) nyit és 19.00 órakor zár. Ünnepnapokon, banki szünnapokon 17.30-kor zár.

A torony kilátó terasza naponta 9.30-17.00 (hétvégén és ünnepnap 18.00) között van nyitva.

Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:

Mozgáskorlátozottak számára bejárható.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.4 (19 voks)

A környék térképe

Közeli állomások