Ugrás a tartalomhoz

Windsor Castle (Windsor Kastély)

A Windsor Castle a világ legnagyobb (45.000 m2-es), és Anglia legrégebbi lakott, leghíresebb kastélya, melynek története Hódító Vilmosig nyúlik vissza. A Buckingham Palace, és az edinburgh-i Holyrood Palace mellett a Windsor Castle is az angol királyi család hivatalos rezidenciájának számít. (A Sandringham House és a Balmoral Castle a királyi család magánrezidenciái.)

II. Erzsébet királynő az év számos hétvégéjét tölti a szolid, impozáns, és ugyanakkor elegáns Windsori Kastélyban.

A kastélyban az alábbiakat nézd meg!

A State Apartments, azaz az állami lakosztályokat, melyeket a királyi műkincs-gyűjtemény kincsei díszítenek – köztük Rembrandt, Rubens, Canaletto, Gainsborough festményei, Sir Anthony van Dyck híres hármas portréja I. Györgyről, valamint finom gobelinek és porcelánok, szobrok és páncélok.

A sors iróniája, hogy 1992. november 20-án, pont a királyi pár 45. házassági évfordulóján, tűzvész ütött ki a kastélyban, amely csaknem 100 szobáját elpusztította. Az Európa legjobb szakembereinek bevonásával végzett helyreállítási munkák – melyek 37 millió fontba kerültek – 1997-ben fejeződtek be, és olyan jól sikerültek, hogy nehezen fedezhető fel, melyik rész „eredeti”, melyik a felújított.

Október és március között látogatható IV. György magánlakosztálya, amit „fél-állami” lakosztálynak (Semi-State Rooms) is neveznek, és amely az egyik leggazdagabban díszített része a kastélynak.

A Szt. György-kápolna (St. George's Chapel) az angliai gót építészet egyik legszebb példája. Ez a III. Edward által 1348-ban alapított térdszalagrend (Order of the Garter) szellemi központja. A kápolnában több uralkodó sírja található, itt nyugszik VIII. Henrik és harmadik felesége, Jane Seymour, valamint I. György, illetve a néhai anyakirálynő és férje, VI. György lányukkal Margit hercegnővel. De a kápolna vidám eseményeknek, királyi esküvőknek is sokszor helyet ad, legutóbb Edward herceg és Sophie Rhys-Jones esküvőjének 1999. júniusában.

Nagyon érdekes Mária királyné babaháza (Queen Mary's Dolls' House), amely egy piciny, 1:12 arányú, bebútorozott babaház, működő liftekkel, villannyal, folyóvízzel. Mária királyné (V. György hitvese) igen kedvelte a miniatűröket, pl. Fabergé állatokat, ezüst bababútorokat, ezért a király unokahúga, Mária Lujza hercegnő elhatározta, hogy egy komplett babaházzal lepi meg. A ház mintája egy Lutyens által tervezett arisztokrata villa volt. Az 1930-as évek leghíresebb 1500 mesterembere 3 éves munkájának eredménye a babaház!

Bár nem olyan közismert, mint a Buckingham palotai őrségváltás, de április és június között vasánap kivételével minden nap 11.00-kor kezdődik a díszes őrségváltás.

A fogadó-teremben (Drawings Gallery) időszaki kiállításokat láthatsz. A jelenlegi kiállítás (2012. januárjáig) Fülöp herceg 90. születésnapja előtt tiszteleg. Ezt  a királynő trónrakerülésének 60. évfordulójára készített kiállítás fogja követni.

Cím: Windsor Castle, Windsor SL4 1NJ
Telefon: +44 20 7766 7304

Nyitvatartás:
  • Márciustól októberig 9:45-17:15
  • Novembertől februárig 9:45-16:15

Utolsó belépés záróra előtt 75 perccel.

A „fél-állami” lakosztályok 2011. szeptember 24-ig zárva vannak.

St George's Chapel karácsonykor zárva tart.

Idegenvezetés:

Rendszeres időközönként indulnak ingyenes idegenvezetett túrák, de audio túra is igénybe vehető angol, francia, német, spanyol, olasz, orosz, kínai és japán nyelven.

Akadálymentesítettség:

Legnagyobb része mozgáskorlátozottaknak bejárható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £16.50
  • Kedvezményes belépő: £15.00 (60 év felettieknek és diákoknak diákigazolvánnyal.)
  • Gyermek belépő: £9.90 (5-17 év között; 5 éves kor alatt ingyenes)

London Pass kedvezmény:

£16.50 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés

Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.3 (42 voks)

A környék térképe

Hozzászólások

Hi HI