Ugrás a tartalomhoz

Windsor Castle (Windsor Kastély)

A Windsor Castle a világ legnagyobb (45.000 m2-es), és Anglia legrégebbi lakott, leghíresebb kastélya, melynek története Hódító Vilmosig nyúlik vissza. A Buckingham Palace, és az edinburgh-i Holyrood Palace mellett a Windsor Castle is az angol királyi család hivatalos rezidenciájának számít. (A Sandringham House és a Balmoral Castle a királyi család magánrezidenciái.)

II. Erzsébet királynő az év számos hétvégéjét tölti a szolid, impozáns, és ugyanakkor elegáns Windsori Kastélyban.

A kastélyban az alábbiakat nézd meg!

A State Apartments, azaz az állami lakosztályokat, melyeket a királyi műkincs-gyűjtemény kincsei díszítenek – köztük Rembrandt, Rubens, Canaletto, Gainsborough festményei, Sir Anthony van Dyck híres hármas portréja I. Györgyről, valamint finom gobelinek és porcelánok, szobrok és páncélok.

A sors iróniája, hogy 1992. november 20-án, pont a királyi pár 45. házassági évfordulóján, tűzvész ütött ki a kastélyban, amely csaknem 100 szobáját elpusztította. Az Európa legjobb szakembereinek bevonásával végzett helyreállítási munkák – melyek 37 millió fontba kerültek – 1997-ben fejeződtek be, és olyan jól sikerültek, hogy nehezen fedezhető fel, melyik rész „eredeti”, melyik a felújított.

Október és március között látogatható IV. György magánlakosztálya, amit „fél-állami” lakosztálynak (Semi-State Rooms) is neveznek, és amely az egyik leggazdagabban díszített része a kastélynak.

A Szt. György-kápolna (St. George's Chapel) az angliai gót építészet egyik legszebb példája. Ez a III. Edward által 1348-ban alapított térdszalagrend (Order of the Garter) szellemi központja. A kápolnában több uralkodó sírja található, itt nyugszik VIII. Henrik és harmadik felesége, Jane Seymour, valamint I. György, illetve a néhai anyakirálynő és férje, VI. György lányukkal Margit hercegnővel. De a kápolna vidám eseményeknek, királyi esküvőknek is sokszor helyet ad, legutóbb Edward herceg és Sophie Rhys-Jones esküvőjének 1999. júniusában.

Nagyon érdekes Mária királyné babaháza (Queen Mary's Dolls' House), amely egy piciny, 1:12 arányú, bebútorozott babaház, működő liftekkel, villannyal, folyóvízzel. Mária királyné (V. György hitvese) igen kedvelte a miniatűröket, pl. Fabergé állatokat, ezüst bababútorokat, ezért a király unokahúga, Mária Lujza hercegnő elhatározta, hogy egy komplett babaházzal lepi meg. A ház mintája egy Lutyens által tervezett arisztokrata villa volt. Az 1930-as évek leghíresebb 1500 mesterembere 3 éves munkájának eredménye a babaház!

Bár nem olyan közismert, mint a Buckingham palotai őrségváltás, de április és június között vasánap kivételével minden nap 11.00-kor kezdődik a díszes őrségváltás.

A fogadó-teremben (Drawings Gallery) időszaki kiállításokat láthatsz. A jelenlegi kiállítás (2012. januárjáig) Fülöp herceg 90. születésnapja előtt tiszteleg. Ezt  a királynő trónrakerülésének 60. évfordulójára készített kiállítás fogja követni.

Cím: Windsor Castle, Windsor SL4 1NJ
Telefon: +44 20 7766 7304

Nyitvatartás:
  • Márciustól októberig 9:45-17:15
  • Novembertől februárig 9:45-16:15

Utolsó belépés záróra előtt 75 perccel.

A „fél-állami” lakosztályok 2011. szeptember 24-ig zárva vannak.

St George's Chapel karácsonykor zárva tart.

Idegenvezetés:

Rendszeres időközönként indulnak ingyenes idegenvezetett túrák, de audio túra is igénybe vehető angol, francia, német, spanyol, olasz, orosz, kínai és japán nyelven.

Akadálymentesítettség:

Legnagyobb része mozgáskorlátozottaknak bejárható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £16.50
  • Kedvezményes belépő: £15.00 (60 év felettieknek és diákoknak diákigazolvánnyal.)
  • Gyermek belépő: £9.90 (5-17 év között; 5 éves kor alatt ingyenes)

London Pass kedvezmény:

£16.50 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés

Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.3 (42 voks)

A környék térképe

Hozzászólások

Kár, hogy a kastély térképe nincs feltüntetve a látogatható részekkel és termekkel

Talán az egyik legszebb hely London környékén! Maga a kastély már kívülről is elképesztő, de bent a Szent György kápolna is hihetetlenül gyönyörű és a State Apartments is kihagyhatatlan! A rengeteg kincs és díszes fegyver szinte felfoghatatlan. Ha van sok időd akkor szánjál rá egy egész napot. A kastély mögött lévő parkban is el lehet üldögélni egy keveset.
Az egész kastély és környéke teljesen egységes. Semmi giccs! Versailles ehhez képest szerintem nudli.
Ja és egész Angliában tilos olyan bicskát hordani aminek a pengéje "lock"-olódik, vagyis meg kell nyomni egy gombot hogy vissza lehessen csukni. Én ezzel a ténnyel itt szembesültem és majdnem le is tartóztattak. Szerencsére jó fejek voltak a biztonságiak :)

orsegvaltas ide vagy oda,azt meg lehet nezni Londonban is, az igazi neznivalo a falakon belul van!azokat a kincseket csodaljatok meg amit evek hosszu soran isszegyujtottek es apoljak es fenntartjak! leesik az allatok az amulattol....kellemes szellemi gazdagodast,ha arra jartok

Nekem is volt szerencsém ellátogatni eme gyönyörű kastélyhoz! Tényleg egyszerű a megközelítése és igaz, kicsit távol van Londontól de megéri kilátogatni! Akkor én szerencsésebb voltam, mert én láttam az őrségváltást, sőt még be is álltam közéjük menetelni:)

Leslie

Ez meseszép! Nagyon sok fényképet készítettem. Sikerült olyan képeket csinálnom, melyeket korábban irígykedve nézegettem másoknál, hogy "húúú!", de csudaszép helyeken jártak.

Vonattal gyorsan oda lehet érni, az állomástól pedig egy 5 perces sétára van.

Sajnos a díszes örségváltást nem láthattuk, mert nekünk azt mondták, hogy csak minden másnap van (vasárnap kivételével). :(